waktu kite

Monday, 31 August 2009

I felt terrible with bad diarrhea & vomiting + fever

salam ,happy merdeka & happy fasting to Everyone..

2 day With bad Diarrhea..
Ya Allah ni hari ke-2 cik Lyna dapat ciri birit,
Vomiting and also demam..
errrmmm so perit,
cannot do anything,lemah....
let down ....sleep saja...&
just running go to toilet ...
toilet & toilet again...Like pelumba lari
Perhaps it stops running and then starts up again suddenly....wawaaaaaaa...

Tom Yam Punya pasal...

Bermulah al-kisah ...
di sebabkan dah lama juga tak makan tom yam,
2 day ago,bermulalah segalanya
berbekalkan cube Tom yam yang diberi oleh seorang kwn yg mahu pulang ke'malaysia,
Dengan pasang angan-2
mesti best berbuka dengan TomYam panas & ayam goreng
ber'masakan-lah kami...di ruang dapur...
aroma Tom Yam memikat perut kami..
Ber'makan-lah kami di waktu berbuka..

ke-esokan harinya cik Lyna lah orang yg pertama yg kena..
huhuhu sedih gak time-2 bulan yang mulia ni,
kena pulak macam ni..
today baru Cik Lyna perasaan rupanya cube tom yam tu dah exp 2 years ago..
to My friends..why u tak check dulu before nak bagi kami..&
to me why tak check before mahu masak...

& today my house mate pun kena serang juga..huhuh
merana badan..sorry beb ^_^..

pengajaran-
jangan Jual & Gunakan barang-2 yang sudah exp

Mood-sick & sad






Merdeka ke-52...


Selamat Menyambut Hari Ulangtahun Kemerdekaan ke 52 ...
kepada semua Rakyat malaysia..
Tak kira dimana pun Anda berada..


Merdeka.......
Merdeka.......
Merdeka......

Wednesday, 26 August 2009

Bara kemarahan


Semangat Ramadan kawal bara kemarahan

Oleh Ahmad Sabki Mohd Tahir

IBADAT puasa bukan saja perlu dilaksanakan dengan hati ikhlas kerana Allah, bahkan kita juga dituntut menjaga tingkah-laku atau akhlak sepanjang Ramadan. Kata Luqman al-Hakim: "Agama dan akhlak adalah sendi ketakwaan."

Salah satu akhlak yang harus dijauhi sepanjang Ramadan ini ialah marah. Ibnu Qayyim al-Jauziyyah menyatakan selain hawa nafsu, marah adalah kesempatan emas bagi syaitan untuk menyesatkan manusia.

Menurut Imam al-Ghazali pula, marah berpunca daripada secebis api neraka yang menyala. Kepanasan itu naik ke sudut hati lalu bersembunyi menjadi bara yang diliputi abu. Bara itu menetap di hati seperti api dalam sekam. Apabila terjadi sesuatu tidak menyenangkan, maka meletuslah bara itu lalu menjadi api yang bernyala.

Syaitan akan mengambil kesempatan apabila ada anak cucu Adam yang mula hendak marah dengan menghasut mereka menerusi urat pendawaian yang boleh dihubungi oleh hasutan syaitan. Akhirnya tercetuslah kemarahan apabila api dalam hati marak menyala bagai gunung berapi.

Dalam banyak keadaan marah boleh mendatangkan perkara buruk. Apabila seseorang itu marah, ia dibantu oleh syaitan. Syaitan adalah musuh utama manusia yang berjanji kepada Allah untuk menggoda dan memesongkan anak cucu Adam.

Hal ini jelas dinyatakan melalui firman Allah yang bermaksud: “Oleh kerana Engkau (wahai Tuhan) menyebabkan aku tersesat (maka) demi sesungguhnya aku akan mengambil tempat menghalangi mereka (dari menjalani) jalan-Mu yang lurus.” (Surah al-Araf, ayat 16)

Mujahid menceritakan syaitan berkata: “Aku tidak dapat dilemahkan oleh anak Adam pada tiga perkara. Salah satu perkara itu ialah apabila orang itu marah, dia akan berkata apa yang tidak diketahuinya dan melakukan sesuatu perkara yang dikesalnya.”

Walaupun perasaan marah itu banyak dihasut oleh syaitan, ada waktunya perasaan itu boleh diredakan dengan kita mengalihkan pemikiran kita kepada Allah yang sentiasa melihat kita dan apa yang kita lakukan.

Ingatlah, Allah tidak menyukai hamba-Nya berakhlak buruk, apatah lagi kesan dari akhlak buruk itu boleh mendatangkan perkara tidak baik. Kaedah cukup baik untuk menurunkan api kemarahan yang bergelora dalam diri ialah dengan mengambil wuduk untuk menyejukkan kemarahan yang membara dalam dada.

Sesungguhnya apabila kita menjauhkan diri daripada mengamalkan sikap marah atau orang yang suka marah, kita sebenarnya menjauhkan diri daripada kemurkaan Allah.

Selain dapat menjauhkan diri daripada kemurkaan Allah, hikmah dan beruntungnya orang yang tidak marah ini ialah dapat masuk syurga seperti diceritakan Abu Darba bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Saya bertanya, Wahai Rasulullah! Tunjukkanlah saya amalan yang boleh membawa saya masuk ke dalam syurga! Lalu Baginda menjawab: Jangan marah.” (Hadis riwayat Ibnu Abid-Dunya dan At-Tabrani)

Perlu diingat, marah itu bara api syaitan yang menjunam ke dalam hati manusia dan syaitan itu adalah musuh manusia nombor satu. Jauhkan diri kita daripada sifat marah.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sesiapa menahan kemarahannya dan dapat melaksanakannya, nescaya Allah akan memanggilnya di hadapan manusia ramai dan menyuruhnya memilih di antara bidadari yang dikehendakinya.” (Hadis riwayat Ibnu Abid-Dunya, Ahmad, Abu Daud dan at-Tarmizi)

Sunday, 23 August 2009

Kelebihan solat tarawih


1. Kelebihan Solat Tarawih Malam Pertama
Diampuni dosa orang-orang yang beriman sebagaimana keadaannya baru dilahirkan.

2. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kedua
Diampunkan dosa orang-orang yang beriman yang mengerjakan solat Tarawih, serta dosa-dosa kedua ibubapanya.

3. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketiga
Para malaikat di bawah 'Arasy menyeru kepada manusia yang mengerjakan solat Tarawih itu agar meneruskan solatnya pada malam-malam yang lain, semoga Allah akan mengampunkan dosa-dosa mereka.

4. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keempat
Orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih akan memperolehi pahala sebagaimana pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.

5. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelima
Allah SWT akan mengurniakan pahala seumpama pahala orang-orang yang mengerjakan sembahyang di Masjidil Haram, Masjidil Madinah dan Masjidil Aqsa.

6. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keenam
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seumpama pahala malaikat-malaikat yang bertawaf di Baitul Makmur serta setiap batu dan tanah berdoa untuk keampunan orang-orang yang mengerjakan tarawih malam itu.

7. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketujuh
Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa a.s serta menolong Nabi itu menentang musuhnya Fir’aun dan Hamman.

8. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelapan
Allah S.W.T mengurniakan pahala orang yang bersolat tarawih sebagaimana pahala yang dikurniakan kepada Nabi Ibrahim a.s.

9. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesembilan
Allah S.W.T akan mengurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hamba-Nya seperti Nabi Muhammad s.a.w.

10. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesepuluh
Allah SWT mengurniakan kepadanya kebaikan dunia dan akhirat.

11. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesebelas
Ia meninggal dunia di dalam keadaan bersih dari dosa seperti baru dilahirkan.

12. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduabelas
Ia akan dibangkitkan pada hari kiamat dengan muka yang bercahaya-cahaya.

13. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketigabelas
Ia akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman sentosa dari sebarang kejahatan dan keburukan.

14. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keempatbelas
Malaikat-malaikat akan datang menyaksikan mereka bersolat Tarawih serta Allah S.W.T. tidak akan menyesatkan mereka.

15. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelimabelas
Semua malaikat yang memikul ‘Arasy dan Kursi akan berselawat dan mendoakannya supaya Allah mengampunkannya.

16. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keenambelas
Allah S.W.T. menuliskan baginya dari kalangan mereka yang terlepas dari api neraka dan dimasukkan ke dalam syurga.

17. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketujuhbelas
Allah S.W.T menuliskan baginya pahala pada malam ini sebanyak pahala Nabi-Nabi.

18. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelapanbelas
Malaikat akan menyeru: Wahai hamba Allah sesungguhnya Allah telah redha denganmu dan dengan kedua ibu bapamu (yang masih hidup atau yang sudah mati).

19. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesembilanbelas
Allah S.W.T akan meninggikan darjatnya di dalam Syurga Firdaus.

20. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh
Allah S.W.T mengurniakan kepadanya pahala sekelian orang yang mati syahid dan orang-orang soleh.

21. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh satu
Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah mahligai di dalam syurga yang diperbuat dari cahaya.

22. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh dua
Ia akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman dari sebarang huru-hara pada hari tersebut.

23. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh tiga
Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah bandar di dalam syurga daripada cahaya.

24. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh empat
Allah S.W.T akan membuka peluang untuk dua puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut.

25. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh lima
Allah S.W.T akan mengangkat seksa kubur darinya.

26. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh enam
Allah S.W.T akan mengurniakan pahala empat puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut.

27. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh tujuh
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya kemudahan untuk melintasi titian sirat sepantas kilat.

28. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh lapan
Allah S.W.T akan menaikkan kedudukannya seribu darjat di akhirat.

29. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh sembilan
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seribu haji yang mabrur.

30. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketigapuluh
Allah S.W.T akan memberi penghormatan kepada orang yang bertarawih pada malam terakhir dengan firman-Nya (yang bermaksud): Wahai hambaku!, makanlah segala jenis buah-buahan yang Engkau ingini untuk dimakan di dalam syurga dan mandilah kamu di dalam sungai yang bernama salsabil serta minumlah air dari telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad s.a.w. yang bernama Al-Kautsar.

Love dis song ...

Wahai pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dari-Mu
Ku pasrahkan semua pada-Mu

Tuhan baru ku sadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini ku harapkan cinta-Mu

Reff:
Kata-kata cinta terucap indah
Mengalun berzikir di kidung doaku
Sakit yang ku rasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya Illahi muhasabah cintaku

Tuhan kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku dengan-Mu

Saturday, 22 August 2009

1 Ramadhan...

Assalamualaikum & Alhamdulillah
masih diberi Ruang utk menunaikan ibadah puasa..
tahun ni adalah tahun ke-4 Aku berpuasa disini..
Tak terasa sedih sangatpun daripada tahun-2 yg sebelum ni..
i was remember frist time sambut puasa di Uk..
huhuhuhu sedih sangat-2,
jauh dari family..& terpaksa
Hudup berdikari di tempat orang..


kalau kat msia mmg mudah family ada &
bila teringin something pergi je pasar ramadhan..

kat sini x de..
kalau mahu makan, masak sendirilah..
tidak mengapa,
ni adalah tahun terakhir cik Lyna beada di uk..

lagi 24 hari Aku akan melangkah kaki ke malaysia..
Hurry malaysia here i come..
Insay'allah Jika tiada halangan ,
sampailah gadiis cumel ni Kat malaysia..

Dalam kegembiran yg aku rasa kini,
terselit perasaan sedih yang mungkin sukar diperkatakan..
Mungkin Allah sedang menduga tahap kesabaranku di hari yang mulia ni,
insay'allah selagi aku mampu,aku akan lawan apa saja dugaan yg mendatang..
ceeehhhh Cik Lyna kuatlah..
(Kuat cik Lyna pun tangisan tidak dpt dipisahkan..)
huhuhu tapi hati ku sedih sangat-2 huhuh kenapa ia terjadi..
Nak tahu apa yg terjadi,
biaralah ia menjadi secret..

Kenapa insan lain sukar menerima kebahagian insan lain???

sometime aku fikir,Aku ada bt salah!!!!!
if ada Aku mtk maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki maybe ya,
kesalahan yg kita tak nampak..

Maafkan Hamba Yg lemah ni..


Friday, 21 August 2009

Apa Itu PUASA???

” Wahai orang-orang yang beriman, telah wajib ke atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan ke atas umat-umat yang sebelum kamu, semuga kamu menjadi orang yang bertakwa.”
Surah Al Baqarah, ayat 183
Ditegaskan oleh Rasulullah SAW melalui sabdanya yang diriwayatkan oleh Ahmad, An- Nasa’i dan Al Baihaqi dari Abu Hurairah, yang bermaksud:
“Sesungguhnya telah datang kepada kamu bulan Ramadhan bulan yang penuh berkat. Allah telah fardhukan ke atas kamu berpuasa padanya. Sepanjang bulan Ramadhan itu dibuka segala pintu Syurga dan ditutup segala pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan…….”

PENGERTIAN PUASA ( Puasa ertinya menahan diri dari makan dan minum dan dari segala perbuatan yang boleh membatalkan puasa, mulai terbit fajar hinggalah terbenam matahari )

Macam Macam Puasa
1. PUASA WAJIB (Puasa bulan Ramadan, puasa kifarat dan puasa nazar. )
2. PUASA SUNNAH
Puasa hari Arafah
Puasa Enam Hari pada bulan Syawal
Puasa Hari Asyura pada 10 Muharam
Puasa bulan Syaaban
Puasa Isnin dan Khamis
Puasa tengah bulan iaitu 13,14,15 pada tiap-tiap bulan qamaria (tahun Hijrah)
3. PUASA MAKRUH
Puasa yang terus menerus sepanjang masa
Tidak termasuk dua hari raya dan hari tasyriq
4. PUASA HARAM
Puasa pada hari raya pertama Idil Fitri
Puasa pada hari raya pertama Haji
Puasa tiga hari sesudah hari raya haji atau hari tasyriq iaitu pada 11,12, dan 13 Zulhijjah.
SYARAT WAJIB PUASA
1. Berakal
2. Akhir Baligh (Cukup umur)
3. Kuat atau mampu mengerjakan puasa
SYARAT SAH PUASA
1. Islam
2. Mumayyiz (dapat membezakan yang baik dan buruk)
3. Suci daripada haid dan nifas
4. Dalam waktu yang dibolehkan berpuasa.
RUKUN PUASA
1. Berniat – Pada malam selama bulan Ramadhan hendaklah berniat di dalam hati bahawa kita akan mengerjakan puasa pada hari esok.
2. Menahan diri daripada segala yang membatalkan semenjak terbit fajar sampai terbenam matahari.
PERKARA YANG MEMBATALKAN PUASA
1. Makan dan minum dengan sengaja
2. Muntah dengan sengaja
3. Bersetubuh tanpa keluar mani pada siang hari bulan Ramadhan
4. Keluar darah haid atau nifas
5.Gila
6. Keluar mani akibat bersetubuh dengan perempuan. Tetapi keluar mani kerana bermimpi tidak membatalkan puasa.
ORANG YANG DIIZINKAN BERBUKA ATAU TIDAK BERPUASA
1. Orang yang sakit
2. Orang yang dalam perjalanan jarak jauh melebihi 52 batu atau 80.64 km.
3. Orang tua yang sudah lemah
4. Orang yang hamil dan orang yang menyusukan anak

Selamat datang Ramadan..


Salam To Everyone..
insay'allah Most muslims all around the world will start fasting tomorrow..
happy fasting everyone,
semoga dibulan yang mulia ini dapat kita tingkatkan lagi amalan-2 kita..
i would like to take this opportunity to wish all my muslim readers,
friends& my family
happy fasting...
selamat menjalani ibadah dibulan yang mulia ini ^_^
Mohon Ampun zahir & batin dariku..
Jika ada salah silap depan ,belakang
terkutuk & terkasar bahasa..
Maafkan Diriku yg lemah ini..
`



Thursday, 20 August 2009

Marhaban ya ramadhan..happy fasting

bismi11.gif (1074 bytes)

"Ramadhan is coming closer just one more day insay'allah ..
prepare Myself for fasting...^_^,
My Doa to all that this year ramadhan bring more happiness and greater,
Insay'allah & Amin"....


..

Sunday, 16 August 2009

Abah tetap dalam hati ku

Walaupun hampir 10 tahun berlalu tapi rinduku pada abah tak pernah padam dalam hati .aku cuba utk mengurangkan perasaan rinduku. aku menyibukkan diri menulis & membuat kerja-2ku..meluahkan apa yg terbuku di hati,mencari input-input yang berguna di blog orang lain dan melarikan diri ke suatu tempat supaya aku mampu melawan rinduku pada abah. aku tahu ia hanya sementara tapi sekurangnya aku mampu lawan..

Masih segar dalam ingatanku,seminggu sebelum Abah menghebuskan Nafas yg terakhir..permintaan terakhir abah dari aku...pelukan kasih sayang dari seorang anak...waktu tu aku langsung tak sedar itu ada kali terakhir aku akan bersama abah,peluk,cium & habiskan masa bersama..abah mengadu abah sejuk,aku faham mungkin waktu itu abah kurang sihat..

keesokan harinya abah mengadu lagi..abah dah tak tahan,mak decide kita bawa abah pergi hospital..keadaan abah pun semakain kurang memuaskan..

Bila sampai Di hospital,abah terus di masukan ke dalam wad icu sbb,Dr cakap abah dah teruk..paru-2 abah dah dijangkiti ,buah pinggang abah dah tak berfungsi...

Bertapa sedihnya hatiku..Bila melihat abah t'baring bagaikan sedang tidur nenyak .. Tubuh abah di baluti wayar-2 bagaikan memakai baju yg penuh dgn juraian tali-2 halus..tapi aku tahu abah tggh melawan sakit yg teramat sangat..

Abah masih bertahan di wad icu..everyday aku datang bawa makanan buat mak & bawa adik abil masa itu adik syarhabil masih menyusu badan kecil lagi 1 tahun setengah..

setiap kali aku mahu melangkah ke kamar sakit abah..tubuhku mengigil & hatiku sebak & air mata ku mengalir deras..Tapi mak kuatkan aku,k-na jangan nangis,kalau k-na nangis depan abah,nnti abah sedih...be strong ya kata-2 mak yg masih segar dalam ingatku..doaku tak pernah henti semoga allah berikan kekuatan kepada abahku....

Abah k.na tahu abah sedang melawan kesakit tapi abah tak mampu nak buat apa-2 ..kesihan abah

hari ke-5 &1 hari puasa -mak call aku& mak mintak aku datang ke hospital secepat mungkin..sbb abah sebut nama ku tanpa henti(mmg aku mengakui aku sangat rapat dgn abah)bagaikan anak manja dia,we all very close &banyak masaku aku habiskan bersama abah,aku bagaikan Nurse peribadi abah..Tugasku sama seperti Nurse set time utk abah makan ubat,jaga makan minum abah,sometime kami jalan bersama-2 diwaktu petang(semasa hayat abah ,abah bergantung pada ubat)-3 kali seminggu abah kena buat rawatan hemodialisi-kesian abah sometime abah pengsan & selalu masuk Hospital...mmg dari kecik kami dah biasa Hidup berdikari -tugas mak akan hantar abah 3 kali seminggu dari sepang ke Hospital pantai...mak bergitu kuat & seorang yg sabar ....aku kagum dengan mak dia memang seorang wanita yang cukup kuat,penyabar ,seorang isteri & ibu yg penuh dengan sikap kasih sayang..

lepas saja berbuka puasa kami(aku,abg,mak cik & pakcik ku bergegas ke hospital mak ckp abah 50-50 & abah tak henti panggil namaku..

mak pesan k.na datang,abah nak k-na..dalam perjalanan aku dapat rasakn something yg tk kena ,air mataku mengalir sbb fikirkan abah..sampai di depan hospital aku nampak mak & mak cik berada di van jenazah..ya Allah dalamku hatiku berkata kenapa mak berada disitu..aku kuatkan semangat turun dri kereta mak terus peluk aku &abg ,mak say i'm so sorry abah dah tak ada..ya allah bagaikan aku berada di awangan..ya allah abah,abah pergi tinggalkan k-ku,tubuhku lemah & kaki longlai bagai mahu rebah kebumi,hanya allah yg tahu bertapa sedihku

On the way balik abg peluk aku..abg cuba tenangkan aku... walaupun aku tahu dia juga dalam kesedihan..sepanjang perjalanan kami dalam mindaku teringat kisah-2 aku bersama abah,bergitu indah,manis tak dapat ku lupakan sehingga kini..abah k-na terlalu sayangkan abah,abah tetap dalam hati k-na....tapi Allah lebih sayangkan abah ,k-na redha abah..

k-na Doakan abah bahagia di alam sana,sudah selesai Tugas abah didunia ni,bermula perjalanan baru abah di alam sana..insay'allah bila tiba masanya kami semua akan kembali kepada yg pemilik nyawa kami..

tiba masanya ciuman terakhir utk abah-ciuman kasih sayang dari anakmu Yg tercinta..terima kasih abah atas kasih sayang yg kau berikan..

Abah rinduku padamu tak pernah padam,aku mengharapakan sebelum abah menutup mata,abah medoakan aku dan memaafkan salah silapku selama ini terhadap abah samada sengaja ataupun tak sengaja..ampunkan anakmu

Al-fatihah Buat Abah Ku Yg tercinta Smile